#gòTICràdio 28 d’abril del 2021

#TàrregaFET

Des d’aquest dilluns se celebra la primera edició de la Fira Estudies&treballes FET tarrega.cat/fet, que se celebra en format virtual fins divendres vinent dia 30 d’abril.

La programació compta amb nombrosos seminaris i píndoles web per facilitar recursos i serveis que facilitin la construcció de l’itinerari educatiu, laboral i emprenedor, de les participants.

La Fira Estudies & Treballes compta amb el suport del web https://www.tarrega.cat/fet on poden consultar-se tots els recursos i materials, junt amb la versió actualitzada de la ‘Guia sobre l’oferta formativa i la millora d’ocupabilitat a Tàrrega’.

El certamen està organitzat per la Regidoria de Ciutadania, Educació i Treball de l’Ajuntament de Tàrrega i el Pla Educatiu d’Entorn 0-20, amb la col·laboració dels departaments d’Educació i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Competències Digitals

La competència digital es defineix com la capacitat per fer un ús crític i segur de les Tecnologies de la Societat de la Informació en els àmbits del treball, l’oci i la comunicació i suposa un conjunt de coneixements, habilitats, actituds i estratègies que es requereixen per a l’ús dels mitjans digitals i de les tecnologies d’informació i comunicació.

La competència digital es recolza en les habilitats de l’ús de dispositius digitals per recuperar, avaluar, emmagatzemar, produir, presentar i intercanviar informació i per comunicar i participar en xarxes de col·laboració a través d’Internet.

Forma part de Competències Clau per l’Aprenentatge al Llarg de la Vida, junt amb les de

 • comunicació Lingüística
 • comunicació matemàtica
 • coneixement i interacció
 • social i ciutadana
 • cultural i artística
 • aprendre a aprendre
 • iniciativa personal i la iniciativa

Per ser competents digitalment ens caldrà desenvolupar una sèrie de coneixements, destreses i actituds organitzades al voltant cinc grans àrees:

1. La informació, alfabetització informacional i el tractament de dades:
identificar, localitzar, recuperar, emmagatzemar, organitzar i analitzar informació digital, avaluar la seva finalitat i rellevància.

2. La comunicació i col·laboració: comunicar en entorns digitals, compartir recursos en línia, connectar i col·laborar amb altres persones mitjançant eines digitals, interactuar i participar en comunitats i xarxes; intercultural.

3. La creació de contingut digital: crear i editar nous continguts (textos, imatges, vídeos …), integrar coneixements i reelaborar continguts previs, realitzar produccions artístiques, continguts multimèdia i programació informàtica, saber aplicar els drets

4. La seguretat: protecció personal, protecció de dades i de la identitat digital, ús de seguretat, ús segur i sostenible

5. La resolució de problemes: identificar necessitats i recursos digitals, prendre decisions per seleccionar les eines digitals apropiades segons la necessitat o finalitat, resoldre problemes conceptuals i tècnics a través de mitjans digitals, ús creatiu de la tecnologia, actualitzar la competència pròpia i la d’altres

El mite de la ….informàtica, a nivell usuari?

acTIC

https://actic.gencat.cat/

L’ACTIC és la certificació acreditativa de la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que les persones despleguen en situacions reals per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.

L’ACTIC permet a qualsevol persona demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament.

La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador reconegut per la Generalitat, el qual garanteix que es fa en les condicions adequades. Hi ha més de 350 centres distribuïts per tot Catalunya, amb molta diversitat d’horaris d’avaluació. La sol·licitud d’acreditació i l’obtenció del certificat també són telemàtics. No cal esperar cap convocatòria per presentar la sol·licitud.

Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració. Aquests certificats són, doncs, una eina que pot facilitar l’obtenció d’una feina, la promoció professional, l’accés a eines d’aprenentatge virtual o l’obtenció d’una certificació professional.

El model d’acreditació es compon de 3 nivells de certificació

QAcredita_cat_new
via acTIC

Al web preparacioactic.cat podeu trobar els materials per a la formació gratuïta corresponent al nivell 1, que no inclou tutoria ni exercicis. Els nivells 2 i 3, també hi són, però de pagament.

Al web http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/pas/actic/index hi ha material formatiu elaborat pel Departament d’Ensenyament, per als tres nivells de certificació.

Més informació

COMPETIC

https://sites.google.com/a/xtec.cat/competic-fpa/

El certificat COMPETIC recull les competències bàsiques en TIC per a la formació de persones adultes

Els ensenyaments d’informàtica a l’educació d’adults tenen com a objectiu facilitar l’adquisició de la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per desenvolupar-se en la societat actual.

Actualment es reconeix l’equivalència entre els certificats de competència digital de l’educació de persones adultes (COMPETIC) i els certificats d’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC).

DigiComp 2.1

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/digcomp-21-digital-competence-framework-citizens-eight-proficiency-levels-and-examples-use

El Marc Europeu de Competències Digitals per a la Ciutadania es presenta com una eina dissenyada per millorar les competències digitals de les ciutadanes europees.

Desenvolupat pel Centre Comú d’Investigacions (JRC) com a resultat del projecte científic encarregat per les direccions generals d’Educació i Cultura juntament amb la d’Ocupació.

La primera publicació va ser en 2013 i des de llavors s’ha convertit en una referència per al desenvolupament i planificació estratègica d’iniciatives en matèria de competència digital, tant en l’àmbit europeu com en el dels estats membre.

La versió actual, la DigComp 2.1, busca el desenvolupament dels tres nivells inicials de competència,

 1. Informació i alfabetització digital
 2. Comunicació i col·laboració en línia
 3. Creació de continguts digitals
 4. Seguretat a la xarxa
 5. Resolució de problemes

Amb descripció més detallada en 8 nivells d’aptitud, amb exemples d’ús de cada un d’ells. L’objectiu és servir de suport als professionals interessats en la implementació d’aquest marc de referència.

Els vuit nivells d’aptitud per a cada competència han estat definits a través de resultats de l’aprenentatge, utilitzant verbs didàctics de la taxonomia de Bloom (d’acord amb el domini cognitiu) i inspirats per l’estructura i el vocabulari del Marc Europeu de Qualificació. A més, la descripció de cada nivell conté coneixements, habilitats i actituds definides per descriptors en cada nivell i en cada competència.

Cibernàrium

https://cibernarium.barcelonactiva.cat/

Servei de divulgació tecnològica de Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona) amb un ampli programa amb més de 100 activitats formatives en línia, totalment gratuïtes i obertes a tothom.

Hi ha materials formatius que t’ajudaran a millorar i ampliar les teves competències TIC. Accedeix-hi sempre que vulguis i des d’on vulguis, al teu ritme i sense limitació de places.

L’oferta vol donar resposta a aquestes necessitats amb diferents tipus d’activitats:

 • Bits de TIC: píndoles breus per estar al dia de les últimes tendències digitals
 • Cursos: activitats de fins a 6 hores sobre una àmplia veritat de temes.
 • Masterclass: conferències sobre l’actualitat digital impartides per persones expertes

Digitalizate

https://www.fundae.es/digitalizate

Directori de formació gratuïta en competències digitals.

En aquest espai trobaràs accés a cursos gratuïts en competències digitals facilitats per grans empreses. Entra en cadascuna d’elles i descobreix què poden oferir per millorar i actualitzar els teus coneixements en aquesta matèria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s