#gòTICràdio, 19 de maig de 2021 Google I/O

Des d’ahir i fins demà dijous, se celebra una nova edició de l’esdeveniment anual de desenvolupadors de Google, el Google I/O, l’esdeveniment de desenvolupadors més important del món Android i de l’ecosistema d’aplicacions de Google

https://events.google.com/io/

Després de l’organització decidís suspendre l’edició de l’any passat, la companyia ha començat la seua gran incidència en la ciutadania, durant el temps de confinament a l’hora de:

 • Oferir informació veraç i precisa als usuaris sobre la pandèmia i les vacunes.
 • Mantenir les classes a distància. Classroom ha connectat a més de 150 milions d’usuaris de tot el món.
 • Permetre que els treballadors poguessin seguir en contacte amb els seus companys.

A continuació, repassem algunes de les novetats presentades

Android 12

Després de la publicació de les primeres preview el febrer passat, ha arribat la primera beta d’Android 12, una versió que ja es pot instal·lar i provar en diferents dispositius.

Material You

‘Material You’ és l’evolució de ‘Material Design’ i es tracta dels canvis de disseny més ambiciosos de Google en anys.

La novetat més cridanera d’Android 12 des d’un principi està en els canvis de disseny de la interfície, amb una major personalització a les icones, elements més grans i espaiats i vores arrodonides. També permetrà extreure el color de fons de pantalla i adaptar tots els menús als seus colors, des de la barra de notificacions fins als controls de volum o els widgets. També s’afegeixen noves animacions i transicions de les bombolles de notificacions.

La pantalla ambient o ‘Always On’ que veiem quan la pantalla està bloquejada també s’actualitza amb noves transicions i nous estils de giny, adaptats al tema utilitzat.

Un altre dels canvis el trobem en els gestos, on s’han simplificat per poder-se moure entre aplicacions amb menys lliscaments i s’afegeix el mode Amb una sola mà.

Amb la funció App Pairs permetrà fixar dos apps perquè sempre s’obrin de forma conjunta i comparteixin espai i no hàgim d’activar la pantalla partida cada vegada.

Nou Taulell de Privadesa des d’on podrem veure quan les aplicacions han accedit a la ubicació de la càmera, el micròfon o el dispositiu.
Android 12 mostrarà a través d’indicadors quan la càmera o el micròfon s’estan utilitzant i petits interruptors per desactivar l’accés. Quan compartim la ubicació, també podrem triar que la ubicació sigui aproximada en lloc de “precisa”.

Private Compute Core és un espai equivalent a les particions però especialitzada a guardar dades sensibles com les contrasenyes o les dades biomètriques.

En l’àmbit de rendiment, Google promet que Android 12 consumirà un 22% menys de temps per a la CPU en l’accés al sistema i reduirà en un 15% l’ús dels nuclis importants pel sistema.

Clau digital per als cotxes. Si tenim un dispositiu que compti amb tecnologia de banda ultraampla (UWB). Gràcies a això, podrem obrir el cotxe amb el mòbil com si fos amb NFC.
Google anuncia que BMW serà el primer a oferir compatibilitat amb aquest sistema, seguit de marques com GM, Ford o Honda.

Nova capa de transcodificació

 • Format de vídeo HEVC (vídeo d’alta eficiència i estàndard de compressió de vídeo, que permet fins a 8K i 300 fps).
 • Format d’imatge AV1 o AVIF, prometent una millor compressió i menors pèrdues respecte al JPG.
 • suport per a àudio espacial, per al còdec MPEG-H i per fins a 24 canals d’àudio.

Altres novetats

 • L’eina de captura de pantalla, incorpora noves eines per editar les captures i obtenir una vista prèvia.
 • Efectes de so hàptics en la reproducció multimèdia.
 • Bloqueig de la resposta de les notificacions d’apps de tercers.
 • Pulsació de 5 vegades al botó d’encesa per la trucada d’emergència.
 • Extensions de l’app nativa Camera2.
 • Opció “Obrir per defecte” en enllaços web.

El calendari previst per Android 12 apunta que la versió final arribarà al setembre. Durant els mesos de juny i juliol s’espera que arribin les següents versions de la beta.

A més d’en els dispositius de Google, la beta d’Android 12 pot instal·lar-se en alguns dispositius d’ASUS, OnePlus, OPPO, realme, Sharp, Tecno, TCL, Viu, Xiaomi i ZTE. Mitjançant aquest enllaç podrem descarregar l’OTA d’Android 12.

Google Workspace

Smart Canvas

Nova eina per a la productivitat i el treball col·laboratiu integrada al WorkSpace workspace.google.com, amb algunes funcions força interessants:

1. Mencions creuades a Google Docs, que permeten connectar documents, plantilles, llistes de tasques i usuaris simplement usant la fórmula @ + nom del document que es vulgui enllaçar.

2. Targetes de contacte, que ofereixen un resum de la informació que contenen els arxius o les dades de contacte de les persones enllaçades, per donar una visió més completa dels diferents elements en joc sense canviar de pestanya.

3. Compartir i editar documents de Google a Meet, perquè els equips puguin treballar sobre ells mentre interactuen per vídeo i veu. A partir de la tardor d’aquest any Meet s’integrarà directament a Docs, per poder obrir xat de vídeos mentre es treballa en qualsevol arxiu, incloses els fulls de càlcul i les presentacions, sense canviar de pestanya.

4. Ampliació dels idiomes dels seus subtítols simultanis, implementant la traducció de subtítols en temps real al llarg de l’estiu de l’anglès a l’espanyol, el portuguès, el francès i l’alemany.

5. Inclou eines per a realitzar cronogrames, línies de temps i gràfics per controlar millor els projectes

6. Noves funcions enfocades a la productivitat i el control dels projectes, com ara les eines per crear llistes de tasques, les plantilles de taules de treball, l’escriptura assistida o la possibilitat de crear cronogrames en els fulls de càlcul.

 • Les llistes de tasques de Docs permeten enumerar els treballs pendents, i en els mesos vinents, hom podrà assignar-a les persones de l’equip, afegint-la a les seues Tasques de Google.
 • Les plantilles, per facilitar la generació de documents d’interacció.
 • L’assistent d’escriptura, a més de les advertències sobre errors ortogràfics i de concordança, també inclourà suggeriments d’estil i alertes sobre paraules que puguin resultar ofensives i el llenguatge inclusiu.

6. Els fulls de càlculs incorporen noves vistes de contingut i la possibilitat de crear cronogrames per seguir tota la informació del progrés dels projectes en una sola pantalla, amb dades com el nom de la tasca, el departament i la persona encarregats d’ella, les dates d’inici i fi o el punt de desenvolupament en què es troba.

Així mateix, també oferiran noves funcions d’anàlisi de dades que suggeriran als usuaris fórmules per obtenir més informació a partir del contingut que bolquin en el full de càlcul.

Project Starline

Mitjançant aquest servei és possible fer una videoconferència amb una persona que es troba en una altra ubicació física com si estigués davant nostre gràcies a un holograma a mida real.

Es tracta d’un conjunt de maquinari i programari compost de múltiples càmeres i sensors al voltant d’un marc, on podrem veure a l’altra persona en la seva mida real i en tres dimensions, a la vegada que recull imatges tridimensionals de nosaltres per enviar-les a l’altra persona.

La captura detallada de la persona amb qui s’està parlant, gràcies a Les càmeres 3D i sensors de profunditat s’encarreguen de capturar amb tot detall de la persona amb qui s’està parlant.

Un sistema intern s’encarrega de comprimir de manera considerada les dades per enviar-los i descomprimir-los en l’altre costat. Tot en temps real.

Finalment a l’altra banda el marc de l’altra persona s’encarrega de descomprimir les dades i mostrar-los en la pantalla de manera que sembla que el subjecte és ben real, donant la sensació que les dues persones estan assegudes a la mateixa habitació i separades només per un vidre en un marc enorme.

Intel·ligència artificial

Internament, ja estan provant un nou model de llenguatge natural, LAMDA, per explorar les interaccions, que segueix als anteriorment introduïts.

Capaç d’oferir intervencions més naturals en una conversa a les usuàries, en una gran varietat de temes i converses . Aquesta tecnologia s’utilitzarà en les interaccions en serveis com Google Assistant o Cercador.

Privacitat

Les novetats de programari també inclouen noves funcions i característiques de seguretat, dissenyades per facilitar que les usuàries tinguin el control de les seves dades, els productes siguin segurs i privats.

1. El cercador permetrà eliminar l’historial de cerca en un termini de 15 minuts.

2. Carpeta tancada per a Fotos, Una carpeta protegida amb contrasenya on es poden guardar les fotografies sensibles de forma separada.

3. A Google Maps, recordarà que l’historial d’ubicacions aquesta activat cada vegada que l’usuari vegi aparèixer en el seu cronograma un lloc que ha visitat. La funció podrà desactivar des del mateix cronograma.

4. Nou Panell de Privacitat, a Android 12, que ofereix una línia de temps amb el moment en què les aplicacions han accedit a la càmera o el micròfon, i indicadors que mostren quan la càmera o el micròfon s’estan utilitzant, que acompanya d’uns interruptors per desactivar l’accés a tots dos elements. En compartir la ubicació, l’usuari tindrà l’opció que aquesta sigui “aproximada” i no “precisa”.

5. Noves formes més segures d’autenticar la identitat de l’usuari quan s’inicia sessió, així com a crear múltiples capes de protecció en els comptes de Google, com la recentment anunciada activació de la verificació en dos passos per defecte.

6. Millores en l’Administrador de contrasenyes de Chrome i integració amb Android, per completar directament les contrasenyes en totes les pàgines web i aplicacions, sense importar el dispositiu des del qual s’accedeix. Així mateix, l’Administrador ens alertarà automàticament si detecta que una contrasenya guardada ha estat compromesa en una bretxa de seguretat d’un tercer, facilitant el canvi de contrasenya des de l’administrador.

7. Privacy Sandbox, l’entorn de proves de privacitat de codi obert de Google, es basa en treballs com l’aprenentatge federat o la privacitat diferencial, i ara la companyia ha compartit les noves funcions que protegeixen les dades dels usuaris, com Private Compute Core de Android.

Google Maps

Visualització dels elements per a vianants. Amb aquesta novetat Google Maps mostrarà informació més precisa dels carrers, com l’amplada dels carrers i la ubicació dels passos de vianants, les voreres o els illots de vianants. La companyia espera que sigui d’utilitat a tots els vianants, especialment en el cas dels que fan servir cadira de rodes, de manera que puguin planificar una ruta assegurant accessos.

Ús de la realitat augmentada per a les indicacions amb indicadors més clars dels punts que ens interessen, fins i tot, dins dels edificis.

Àrea Busyness, ens informa de les àrees d’una ciutat estan més plenes de gent en un determinat moment i així evitar llocs massa plens i localitzar cafeteria d’un cop d’ull i evitar llocs massa plens i localitzar cafeteria d’un cop d’ull

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s