#gòTICràdio, 26 de maig de 2021

El risc de presumir a la xarxa

Enviar missatges a través del mòbil, i específicament a través de les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria, ha esdevingut el mitjà preferit per explicar notícies, per sobre de parlar-ho cara a cara.

Aquesta setmana s’ha fet públic el que li ha passat a un ciutadà de Cartagena. Després de guanyar un premi de 1.200 euros en una aposta, va compartir la seua alegria, compartint una fotografia de la butlleta guanyadora amb un grup d’amics de WhatsApp.

El que va passar després, et sorprendrà!

L’endemà, en anar a cobrar el premi va descobrir que algú ja havia reclamat el premi, introduint l’identificador del codi de barres de la butlleta al web de l’empresa d’apostes.

Finalment, la Guàrdia Civil ha aconseguit identificar i detenir el presumpte culpable del delicte d’estafa. Pel que es veu, algú dels “amics” havia redifós la foto de butlleta guanyadora, fins que havia arribat a la que va suplantar a la guanyadora.

Es recomana que abans d’enviar de fotografies o missatges de text a través d’aplicacions de missatgeria instantània, tinguem present l’abast i el risc de les difusions massives.

Hem de tenir present que una vegada difonem un missatge a les xarxes, a través de grups de contactes, perdem el control sobre les múltiples redifusions que puguin realitzar-se del text, fotografia o vídeo, ni de les potencials destinatàries, ni l’ús que pugui donar-se a aquest contingut.

Recomanacions de seguretat

1.
Sigues discreta, Com menys persones sàpiguen que has guanyat el premi, menys risc de trobar-te en una situació de risc, com la que ha patit el cartaginès.

2.
Busca assessorament adequat d’una professional, per fer font a aquesta situació feliç però complexa.

3.
Evita compartir informació amb dades personals.
Si ho fas, utilitza els xats privats o oculta la informació personal esborronant-la o tapant les dades comprometedores .

4.
Si es comparteix butlletes a través de les xarxes socials, cal ser prudent.
Esmenta a les persones, deixant per escrit els noms de la dipositaria i totes les participants, i la quantitat que juga cadascuna.

5.
Si es vol compartir el bitllet a través de WhatsApp o Telegram, és recomanable crear un grup específic amb l’assumpte clar i evitant incloure a ningú que no participi.

6.
No eliminar mai els missatges del grup, per tal que quedi constància.
També comptar amb testimonis directes i fer rebuts.

FALS! WhatsApp no ha modificat la configuració de privacitat dels Grups com assegura un missatge viral

WhatsApp ha cambiado la configuración de su grupo para incluir ‘todos’ de forma predeterminada, de modo que las personas que no conoce puedan agregarlo a un grupo sin que usted lo sepa. Estas personas pueden incluir mensajes fraudulentos, usurpadores de préstamos, etc. Esto es cierto. Revisé la mía y todas las configuraciones se cambiaron para todos en lugar de para mis contactos.

Aquest missatge difós a través de les xarxes socials, durant aquests dies, avisa d’un suposat canvi que suposa un nou risc per a la privacitat.

Malgrat que el fons del missatge no deixa de ser veritat, aquesta l’opció per defecte per als grups hi és des d’una actualització que WhatsApp va introduir i va notificar l’abril del 2019, i no està vinculada amb l’última actualització de les polítiques del servei.

WhatsApp permet modificar la configuració de privacitat dels Grups, perquè els usuaris decideixin l’abast dels que poden incloure’ls en nous xats.

  1. Configuració
  2. Compte
  3. Privadesa
  4. Grups
  5. Canviar de ‘Tots’ a ‘els Meus Contactes’.

O sigui que WhatsApp no ho ha canviat ara, si no fa més de dos anys.

Recordar que WhatsApp, a més de permetre canviar la configuració dels grups, té eines que permeten bloquejar i denunciar a altres usuaris, i que notifica a la usuària que pot revisar els ajustos cada vegada que una persona que no té registrada com a contacte l’afegeix a un grup.

15 de maig

Aquests canvis no t’afecten si vius dins dels països membres de la Unió Europea.

La normativa que regula la privacitat dels usuaris de la Unió Europea, el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), no permet que Facebook (l’empresa propietària de WhatsApp) comparteixi les dades de WhatsApp amb altres empreses per al seu propi interès.

Resulta curiós que malgrat que el nombre d’instal·lacions de WhatsApp han disminuït un 43% interanual durant el període de gener a abril, encara superen als seus rivals comptant amb més de 172 M de descàrregues i més de 2 mil milions d’usuaris actius mensuals.

Watomatic

https://watomatic.app/
Codi obert / Android / Gratuïta

Si voleu canviar de Whatsapp a un altre servei, com ara Telegram, Signal i voleu avisar als vostres contactes, pot resultar una tasca ingent i fatigosa.

Aquest bot que s’encarrega de respondre automàticament els missatges rebuts, indicant que hem canviat de plataforma o mostrant el missatge que vulguem.

Després d’instal·lar l’app, cal donar accés a les notificacions, i des d’aquest moment s’encarregarà de respondre a tots els missatges que rebi amb un text predefinit. Lògicament, caldrà que tinguem activades les notificacions de Whatsapp.

Funciona tant amb WhatsApp com amb Facebook Messenger, essent ideal per als que estiguin migrant de plataformes per motius de privacitat.

Compta també amb l’opció de limitar les respostes automàtiques a un missatge per contacte, i així evitar convertir-se en un spammer. Malgrat això, no usar aquesta funció pot servir per allunyar als contactes pesats.

Ja estan treballant amb la compatibilitat amb més aplicacions i la capacitat d’excloure a certs contactes i grups.

Servei de consultes sobre ciberseguretat d’INCIBE

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ofereix un bon servei de consultes a través de diferents plataformes i canals, facilitant que la ciutadania pugui resoldre els seus dubtes en matèria de ciberseguretat.

Incibe

L’horari d’atenció va des de les nou del matí fins a les nou del vespre els 365 dies de l’any.

INCIBE assenyala que els professionals que formen el servei oferiran respostes adequades a cada cas, i que tot el servei s’ofereix de forma confidencial i gratuïta, enfocat a ciutadans en general, encara que també a menors i el seu entorn, ia empreses i professionals que desitgin protegir els actius digitals dels seus negocis.

En un moment on cada vegada és més habitual els fraus, els atacs, les filtracions de dades, i altres problemes derivats de la ciberseguretat, es vol atendre millor a aquells ciutadans i empreses que es puguin veure implicats en alguns problemes de ciberseguretat o simplement volen avançar-se a possibles problemes per prendre mesures preventives

Maldita Tecnología

https://maldita.es/malditatecnologia/

Projecte de Maldita.es centrat a desmuntar la desinformació relacionada amb l’àmbit tecnològic.

Eina periodística que t’ajuda a entendre millor la nostra interacció amb el món digital i com afecta els teus drets fonamentals i als dels altres, que també han de ser protegits a Internet.

Explica com es recullen les dades mentre et mous per entorns digitals i per desenvolupar el sentit crític i amb aquesta informació, i així prendre decisions de manera conscient, responsable i informada, vers la sobirania digital.

A través d’experiments científics i l’ajuda d’experts expliquen el funcionament de la tecnologia i la seva influència en el nostre dia a dia. Vol ajudar a la ciutadania a entendre la recopilació de dades massiva i la publicitat dirigida present en moltes apps que utilitzem i proposa alternatives.

També disposen de perfil a Twitter (@malditatech), a Facebook i a WhatsApp: 655.198.538.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s