#gòTICràdio, 9 de juny de 2021

Passaport COVID

La setmana passada parlàvem del Passaport COVID i de la seua implementació arreu d’Europa, a partir de l’1 de juliol, per facilitar els desplaçaments dins dels 27 estats membres.

Des d’ahir, però, a Catalunya ja podem accedir-hi a través de La Meva Salut. Amb aquesta prova pilot, s’inicia el desplegament progressiu i també es podrà demanar de manera presencial als centres sanitaris.

És un document gratuït i individual que acredita que una persona:

  • Ha donat negatiu en una prova de covid.
  • Ha passat la covid en els últims sis mesos.
  • Està vacunada amb Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen.

El document està disponible en format digital, en un document PDF que conté la informació essencial i la signatura digital per comprovar l’autenticitat del certificat.

També es pot imprimir, podent accedir-hi escanejant el codi QR.

Per obtenir-lo, has d’accedir a La Meva Salut lamevasalut.gencat.cat, anar a l’apartat Vacunes i seleccionar el Certificat COVID Digital UE.

Ara com ara, es pot sol·licitar el certificat de vacunació i el de recuperació de la covid-19. Més endavant, també el de prova diagnòstica negativa.

Fastly i la caiguda d’internet

Un error a la xarxa de distribució (CDN) del servidor Fastly va provocar la caiguda de multitud de pàgines web a tot el món ahir al migdia, incloent mitjans de comunicació com el New York Times, The Guardian, CNN, Quora o La Sexta.

També s’han vist afectats llocs com Amazon, eBay o Shopify i plataformes socials com Twitch, Vimeo, Telegram, Reddit o Spotify.

Els CDN són xarxes de servidors distribuïts geogràficament que ajuden a les diferents pàgines web a lliurar els seus continguts en qualsevol part del món d’una manera ràpida i segura.

Els CDN repliquen els webs dels seus clients o alguns dels seus continguts estàtics, com el disseny o les imatges, en diversos servidors distribuïts geogràficament perquè la persona pugui accedir al contingut des del servidor que té més a prop, de manera que la velocitat de càrrega es redueix considerablement i així millora l’experiència d’usuari.

També ofereixen suport, ja que si un servidor falla, connecten amb un altre que segueixi funcionant, de manera que ni l’accés ni la velocitat de càrrega de la pàgina es vegin perjudicades.

No obstant això, en aquest cas quan cau aquesta infraestructura, deixen d’oferir accés a tota la informació que conté, i els llocs afectats queden inoperatius.

El motiu que la caiguda hagi afectat a totes aquestes grans empreses és senzill: Fastly és un CDN orientat, fonamentalment, a grans empreses, a les que ofereix avantatges respecte als seus rivals com una major velocitat de càrrega, APIs de llarg abast i actualitzacions en temps real.

Aquesta caiguda de Fastly ha posat de manifest que la dependència d’un únic proveïdor en un punt clau de les telecomunicacions pot ser crític si aquest falla de forma massiva. Sense importar els servidors en els quals estiguessin allotjats aquestes webs, tots han deixat de funcionar perquè Fastly ha caigut.

El principal competidor de Fastly és Cloudflare que s’adreça a petites i mitjanes empreses. Entre la seua cartera de clients hi ha Discord, Dropbox o Pinterest.

DownDetector

https://downdetector.com
WebApp i mòbil

Plataforma en línia que proporciona als usuaris informació en temps real sobre l’estat de diversos llocs web i serveis.
La informació que proporciona el lloc es basa en informes d’interrupció de l’usuari. També es mostra un mapa amb la ubicació dels informes d’interrupció.


Google permetrà elegir entre un major nombre de cercadors als nous usuaris d’Android a partir del setembre

El març de 2020 ja va presentar la pantalla d’elecció de cercador a l’Àrea Econòmica Europea i el Regne Unit que permet que les usuàries que configuren per primera vegada un dispositiu Android puguin predeterminar quin cercador prefereixin. Fins ara, la llista d’opcions inclou Google i tres motors de cerca més

Ara, la companyia tecnològica ha informat reballa en una nova pantalla d’elecció juntament amb la Comissió Europea, que permetrà escollir dotze proveïdors disponibles. A la part superior es mostraran els cinc serveis de cerca més populars al país més set més, que apareixeran en ordre aleatori

La pantalla d’elecció és una conseqüència de la multa de més de 4.000 milions que la Comissió Europea va imposar a Google el 2018 a l’entendre que violava les lleis d’anticompetència causa de la preinstal·lació obligatòria del cercador Google i Chrome en els dispositius Android.

Microsoft Windows 11?

Un anunci ofert al perfil de Windows a Twitter que anuncia la celebració d’un esdeveniment especial el 24 de juny, apunta que servirà per presentació d’una nova versió del sistema operatiu.

A l’animació de l’anunci, omet l’ombra horitzontal de la finestra per a conformar el número 11, i fins i tot l’esdeveniment també tindrà lloc a les 11 del matí, hora local.

Tenint en compte que en l’anunci es parla només de Windows i no de Windows 10, tot fa indicar que podria arribar a ser el successor de Windows 10.

Yusuf Mehdi, vicepresident corporatiu de Microsoft, quan ha estat interpel·lat sobre aquest acte ha declarat que es no troba «tan emocionat per una nova versió de Windows des de l’aparició Windows 95»,

Fent un exercici de memòria històrica digital, Windows 95 va marcar un abans i un després, trencant amb l’experiència que s’anava oferint en versions anteriors.

Mentrestant, seguim esperant el desenvolupament i el llançament de la següent gran actualització de Windows 10, què sembla que suposarà una enorme millora en l’apartat visual, entre altres característiques tan esperades pels usuaris.

Per cert. Sembla que Apple també està treballant en un nou sistema operatiu anomenat homeOS, que se sumaria als iOS, iPadOS, watchOS, tvOS.

També ha presentat macOS 12 Monterey, i amb aquesta nova versió, que arribarà oficialment a la tardor, vol reduir la bretxa entre els equips d’escriptori i els dispositius mòbils, fent que siguin més interoperables.

Noves funcions a WhatsApp

Zuckerberg i Will Cathcart, cap de WhatsApp, van parlar a través de la plataforma de missatgeria amb WABetaInfo per sorpresa i de forma oficial van explicar algunes funcionalitats que s’aniran incorporant a l’aplicació.

Suport multidispositiu
Quan estigui operativa, ja no caldrà tenir el telèfon principal carregat i prop per rebre els missatges de WhatsApp en altres dispositius. I es podrà vincular el compte de WhatsApp en 4 dispositius simultàniament, sense una connexió a Internet activa.

S’espera que en un o dos mesos, hi haurà una beta pública per a qui vulgui provar aquesta funció.

Més privacitat
Després d’implementar els missatges que desapareixen, estan treballant en el desenvolupament d’altres funcions per mantenir el xat i els missatges més privats.

  • L’opció de Veure una vegada per les fotos i vídeos.
  • Mode de desaparició opcional per a tota l’aplicació que es pot activar per a tots els nous xats i que habilita automàticament missatges efímers en nous fils de xat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s