#gòTICràdio, 16 de juny

Windows 10 deixarà de tenir suport en 2025

La setmana passada ja vam explicar que Microsoft prepara l’arribada de la següent generació de Windows, que presentarà el 24 d’aquest mateix mes. Ara s’ha fet pública la data de la final del suport per a Windows 10, el 14 d’octubre de 2025.

Microsoft va llançar la versió actual del seu sistema operatiu, el Windows 10, el 29 de juliol de 2015.

Segons l’empresa la pròxima versió de sistema operatiu serà “una de les actualitzacions més significatives de l’última dècada” i se centrarà en les oportunitats de monetització per als desenvolupadors que oferirà el programari.

Què passa quan el teu sistema operatiu es queda sense suport?

Cada poc temps sorgeixen noves versions de les aplicacions i sistemes operatius que utilitzem. Mentre són la versió oficial, anirem rebent actualitzacions i si tenim algun problema, podem contactar amb les desenvolupadores per sol·licitar ajuda.

Però quan una aplicació o sistema operatiu es queda sense suport, bé per la seva antiguitat o perquè hi ha versions més recents, passa una cosa semblant a quan un dispositiu mòbil o ordinador perden la seva garantia.

A diferència dels components físics del maquinari, que el seu rendiment empitjora amb el pas del temps, el programari pot seguir funcionant amb normalitat.

Windows

Així mateix molts caixers automàtics, centres educatius, organismes públics i empreses segueixen amb una versió sense suport de Windows perquè no es poden permetre noves llicències o perquè empren eines de programari pròpies que només funcionen amb aquella versió.

Que un sistema operatiu com Windows no es vengui més no implica que perdi el suport tècnic gratuït i deixi de rebre actualitzacions. Per exemple, en el cas de Windows 8.1, el suport va finalitzar en 2018 i el suport estès a 2023.

En principi, Microsoft ofereix un mínim de cinc anys de suport tècnic per a les consumidores i deu anys per a les usuàries professionals i desenvolupadores de programari.

  • Suport manté les millores i actualitzacions, amb funcions noves o de seguretat, així com assistència gratuïta i/o de pagament.
  • Suport estès Es limita a les actualitzacions de seguretat i a l’assistència de pagament.

Que la nostra versió de Windows es quedi sense suport implica que haurem de prendre certes precaucions en l’àmbit de seguretat.

  • Comptar amb eines de seguretat com antivirus i/o tallafocs.
  • Evitar l’accés a internet des d’aquest equip així com no connectar discs externs o memòries USB per evitar l’entrada de programari maliciós.

En resum, un PC amb Windows sense suport pot seguir usant-però caldrà que l'”aïllem del món” perquè segueixi sent segur.

Utilitzar aquestes versions fa que els equips siguin més vulnerables als atacs ransomware com va passar al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).

Android

Els sistemes operatius mòbils també es queden sense suport i, en la majoria dels casos, això ens acabarà empenyent a adquirir un nou dispositiu.

A diferència de Windows, Android és gratuït per a l’usuari. Té el seu motiu i és que en un PC pots instal·lar diferents sistemes operatius, però en un telèfon intel·ligent només pots emprar Android a l’ésser un combo tancat de maquinari i programari.

Android sol actualitzar-se amb certa freqüència, però a diferència dels pegats de Windows, quan Android llança una nova actualització, afegeix noves funcions i de pas corregeix errors, depèn de fabricant del dispositiu si l’aplicarà o no.

Podem trobar amb un dispositiu mòbil amb una versió específica d’Android que deixa de rebre actualitzacions, bé perquè el fabricant considera que pot afectar negativament al rendiment de l’aparell o per decisió estratègica o per centrar-se en dispositius més recents.

Durant el 2021, els dispositius que estiguin executant versions d’Android anteriors a 7.1.1 Nougat deixaran de rebre suport i actualitzacions.

Ara per ara, Google segueix llançant actualitzacions de la Google Play Services, la part d’Android més important de cara a seguir fent servir aplicacions de Google i la botiga d’aplicacions oficial encara que la vostra versió d’Android no sigui la més actual.

Aquestes actualitzacions passen directament per la botiga Google Play en comptes de pel canal d’actualitzacions d’Android, de manera que el fabricant no té motiu per vetar-lo.

SnoopSnitch

Gratuïta, per a Android

Analitza el firmware d’Android per a veure quins pedaços de seguretat hi ha instal·lats al dispositiu. Així, l’usuari podrà saber si el fabricant ha aplicat les més recents o no.

Cal tenir en compte que pot ser que hi hagi motius per no tenir un pedaç de seguretat. N’hi ha que no es llancen per a tots els telèfons, ja que s’apliquen a una versió o característica concretes.Ves a l’apartat ‘Configuració’ i cal fer clic a ‘Mostra tots els ajustos’.

Shadowmap

https://shadowmap.org
Aplicació web que mostra en temps real (i per hores) on hi ha ombra segons la posició del sol.

El funcionament és ben senzill i té una interfície semblant a Google Maps. Al quadre de cerca de la part superior dreta podem introduir la nostra localitat per veure com afecta el sol als carrers segons l’hora del dia en què ens trobem o vulguem comprova

Malauradament depèn del nivell d’aplicació de la cartografia 3D: molts llocs només tenen disponible una part de l’entramat d’edificis en 3D, i en d’altres, ni això.

Els desenvolupadors austríacs han desenvolupat l’eina per ajudar les persones a trobar el sol. Pot resultar molt útil, si us plantegeu comprar una casa i voleu saber on i quan hi toca el sol. També per la fotografia, la pràctica d’esports, o la implementació de l’energia solar i cotxes solars, etc.

Per fer consultes més enllà del dia en curs o ajustar la perspectiva de cambra., caldrà activar la versió Pro per 99 dòlars.

Apaga Luz

https://apaga-luz.vercel.app/https://apaga-luz.vercel.app/

Webapp amb l’objectiu d’entendre quan ens costa el quilowatt / hora en el moment que fem la consulta.
Pot ser una bona idea afegir-lo a la pantalla d’inici del mòbil.

En carregar el web veurem l’hora actual en la qual estem fent la consulta i el preu del quilowatt / hora a la franja actual.
També t’informa de l’hora més barata del dia, que en el cas d’avui és a les 5 del matí a 0.121 €/kWh

Grover

https://www.grover.com/

Plataforma de negoci basat en el lloguer de tecnologia d’alta gamma,.

Què compensa més, comprar-se un dispositiu o pagar una subscripció al mes per fer ús pel mateix producte? Grover posa sobre la taula l’opció de llogar tecnologia a l’usuari del carrer.

Si bé el negoci del rènting de tecnologia ja és habitual en empreses i moltes marques, fins ara no existia a l’estat una plataforma que funcioni com una botiga i que permet a un usuari del carrer llogar un producte de tecnologia.

Grover també està present a Alemanya, Àustria i els Països Baixos i ja supera els 150.000 subscriptors a tot el món i va néixer l’any 2015 com a alterativa a la propietat individual.

Permet llogar un producte tecnològic i, si n’apareix una nova versió, facilita fer el salt gràcies al seu sistema de transferència de dades d’usuària i tot el que emmagatzema en un telèfon per fer la transició tan còmoda com sigui possible.

Grover permet llogar productes en quatre quotes de temps: un, tres, sis i dotze mesos, sortint més rendible com més temps es lloga el dispositiu. Segons el càlcul de la companyia, per exemple un iPhone de més de mil euros pot sortir a l’usuari per un any per la meitat de preu.

Actualment disposa d’un catàleg amb més de 500 dispositius diferents: d’ordinadors, telèfons, tauletes, ‘wearables’, càmeres, consoles i realitat virtual, ‘home entertainment’, àudio i música, ‘smart home’ i ‘fitness’.

Els productes llogats estan protegits per una assegurança de l’empresa que cobreix fins al 90% dels costos de reparació, segons el cas, si hi ha danys accidentals o defectes tècnics. L’empresa garanteix que els productes rebuts, si no són nous, estan en condicions molt bones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s