#gòTICràdio, 3 de novembre de 2021

Fes clic per escoltar-ho a Ràdio Tàrrega

Facebook eliminarà dades de reconeixement facial de més de mil milions d’usuaris

Meta va anunciar que desactivarà el sistema de reconeixement facial a Facebook. Una mesura que s’implementarà durant les setmanes vinents i amb això s’esborraran les dades de reconeixement facial que ha anat recollint de les seues més de mil milions d’usuàries.

Segons l’empresa, això representa més d’un terç de les usuàries diàries actives de Facebook que van activar aquesta funció.

Fins ara, quan s’habilitava la funció de reconeixement facial, Facebook utilitza els seus algoritmes de reconeixement facial per reconèixer-les automàticament, creant una plantilla individual que ajudava a identificar-la en les fotos i els vídeos que es comparteixen a la seua xarxa.

A partir d’ara, deixarà d’implementar-se aquesta tècnica de reconeixement automàtic i han assegurat que eliminaran les més de mil milions de plantilles de reconeixement facial individuals que han anat generant.

Facebook s’excusa en els usos positius que pot tenir el reconeixement facial, per respondre a les preocupacions socials creixents, especialment quan encara no existeix un marc legal i regulador que defineixi les regles i els límits.

Això afectarà el sistema de suggeriment d’etiquetatge i el de descripció d’imatges per a persones amb problemes de visió, que genera el sistema de Text Alternatiu Automàtic (AAT) ja no podrà incloure els noms de les usuàries que són reconeguts a les fotografies.


10YearsChallenge

Recordes el repte viral que ens instava a compartir una foto nostra de fa deu anys junt amb una altra del 2019?

El que semblava un passatemps innocent i efímer, ha servit per entrenar els sistemes de reconeixement facial de les companyies tecnològiques, permetent-los recopilar grans volums d’informació personal, a la llarga (com hem vist) poden acabar afectant la nostra privacitat. I segurament, encara som incapaces d’estimar els efectes a llarg termini.

Per exemple pot utilitzar-se per oferir-nos publicitat dirigida: Si un sistema és capaç de reconèixer el nostre rostre, ens podran oferir productes amb base a la nostra edat o altres característiques físiques. Així mateix, es pot arribar a fer servir aquesta informació per augmentar el preu de les assegurances de vida o de salut.

Per això, com sempre, us proposem fer un ús creatiu i social, però també crític i segur.

I responsable.
Cal recordar que en el cas que tractem, qualsevol persona pot desactivar l’opció de reconeixement facial en qualsevol moment. I ja posades, pot fer una passejada per les opcions de seguretat i privacitat dels comptes socials.

Però massa vegada ens fa mandra, o ens despreocupem o sobreexposem el nostre rostre, que s’ha convertit en una de les fonts d’informació més valuosa per a les tecnologies que estan emergint.


Testament digital

Cada vegada més, les xarxes socials i serveis digitals estan implantant sistemes per determinar què és el que vols que es faci amb el teu perfil un cop hagis mort.

Mitjançant aquest procediment, en vida, podem nomenar un hereu virtual, i deixant prefixat que és el que vols que es faci amb el perfil, si esborrar-lo, transformar-lo o conservar-lo com està.

A l’hora de transmetre com vols que es gestioni la teva herència digital, pren nota d’aquests consells:

  • Si fas testament, inclou juntament amb la resta de les teves voluntats totes les referents a la teva empremta digital, amb les dades i els detalls necessaris perquè puguin complir-se.
  • Comprova les condicions de servei de teues xarxes socials, correu electrònic, serveis al núvol, blocs, etc., per veure les possibilitats de configuració i la manera més fàcil que els hereus o marmessors puguin accedir als teus comptes i recuperar les teves claus.
  • Informa una persona de la teva confiança o hereu digital si hi ha algun lloc on guardes les teves claus d’accés (per exemple, en una caixa forta o en un gestor de contrasenyes).
  • Pensa detingudament si vols que aquests hereus accedeixin als teus comptes digitals. Alguns poden contenir documents i informacions que potser prefereixes mantenir en privat per sempre. Si és així, procura assegurar-te que seran cancel·lades després de la mort.

Llegeix Càpsula 53. Últimes voluntats.


Re.Cordis

Segur que alguna vegada has vist algun pom de flors en una cuneta o a les baranes del voral de la carretera… que recorda que algú ha perdut la vida en aquell lloc.

L’aplicació Re-Cordis és una nova app freemium disponible per a dispositius Android i IOS que permet geolocalitzar del lloc on van morir les persones estimades i a les qui volem homenatjar, creant espais de memòria virtuals.

Miquel Casadevall, desenvolupador de l’app Re-Cordis ens en parla.

Tall de Veu 1 / Que t’ha portat a desenvolupar aquesta eina i quines són les seues destinatàries potencials?

Així doncs, una vegada ens hi hem registrat, permet afegir la geolocalització del lloc on va morir la persona a qui volem homenatjar i afegir-hi imatges, la biografia, àudios i altres informacions personals. Aquest espai resta obert perquè la comunitat pugui visitar-lo.

Tall de Veu 2 / Quines són les principals funcions i característiques de l’aplicació?

Cada ofrena virtual (flors, espelmes, encens, banderes budistes o bols de fruita o d’arròs) tenen un cost de 0,99 euros.

Tall de Veu 3 / Quin impacte ha rebut la teva aplicació. Teniu previst implementar noves millores/actualitzacions?

Podeu descarregar gratuïtament l’app des de la botiga d’aplicacions.

Més informació a recordis.cat i a Facebook i Instagram @recordissapp
També té un canal a Telegram

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s