Espanya, l’estat que més camina… però que viu estressat i endormiscat.
Un informe publicat per Zepp Health sobre la salut de les persones durant el 2021, basat amb les dades obtingudes de més de 30 milions d’individus a través dels dispositius Amazfit.
Els resultats inclouen el recompte de passos, el nivell d’estrès, l’exercici, l’IMC (índex de massa corporal) i la qualitat de son.
L’informe compara les dades entre els Estats Units, Espanya, Itàlia, Russa i la Xina per recordar als usuaris que l’activitat física pot estar lligada amb la tecnologia, a més, els índexs s’han processat amb la tècnica d’emmascarament per protegir la privadesa de les persones.
Segons les dades, Espanya ocupa el primer lloc pel que fa al moviment, amb una mitjana de gairebé cinc quilòmetres, a més, el recompte de passos diaris és de 7.282 passos. El 15,5 % de la població fa exercici més d’un dia a la setmana.
Les dades també mostren que dormim una mitjana de set hores diàries, encara que els joves en dormen menys.
La freqüència cardíaca en repòs (RHR) que mesurar els batecs del cor per minut, mentre que el cos està en repòs, mostren que de mitjana, el nivell d’estrès un 8%.
Amb relació a l’Índex de massa corporal, el 53,1% de les dones tenen un IMC normal, mentre que els homes, només un 38,6%.
Llegit a 20minutos.es
Tecnologia portable: sobre la traducció de wearable
La incorporació de prestacions tecnològiques avançades a estris d’ús personal com ara roba, ulleres, rellotges o altres accessoris amb sensors especials ha fet aparèixer una nova categoria de dispositius mòbils.
En anglès, s’agrupen sota l’adjectiu wearable.
En català es procura accepta les formes portable o vestible / de vestir / per a vestir, considerades calcs de l’anglès, per referir-se a l’ordinador que pot integrar-se a la indumentària d’una persona.
Encara que resulten més clarificadors l’ús de formes com ara tecnològic, connectat o fins i tot digital o intel·ligent, ja aporten el complement semàntic necessari per fer entendre que es tracta de peces que incorporen prestacions tecnològiques avançades.
Consells de seguretat dispositius intel·ligents portables.

Cada cop és més comú l’ús de dispositius tecnològics que podem “portar a sobre” o amb què ens “vestim”.
Per exemple, els rellotges intel·ligents, les polseres de mètrica de salut o fins i tot les peces que diuen mesurar la temperatura o les sabates amb “soles intel·ligents”.
En portar-los posats a tot arreu, recullen generen dades sobre el nostre cos i el nostres estat de salut: les nostres pulsacions, les nostres hores de son, la nostra temperatura, quantes hores caminem al dia, quants passes donem,…., facilitant-ne el seguiment i el registre.
I cal tenir ben present, que aquestes dades són especialment sensibles segons la regulació europea.
Casos com el de Garmin Connect, que custòdia el control de les dades d’activitat i posicionament dels seus dispositius, que va patir un ciberatac, en que les delinqüents demanaven un rescat de 8,5 milions per recuperar l’accés a les dades, hauria de posar-nos en alerta

A quins riscos ens exposem?
Normalment, els dispositius portables es connecten als servidors o la plataforma del fabricant mitjançant una aplicació mòbil, mentre que la connexió entre mòbil i dispositiu sol ser sense fils i, la majoria de vegades, per Bluetooth.
Això, sumat a les dades que manegen, suposa que ens exposem a una sèrie de riscos, com són:
1.
Si la companyia no disposa d’uns servidors segurs, correm el risc que les dades que els nostres dispositius emmagatzemen es filtrin i s’acabi vulnerant la nostra privadesa abans o després. Si bé no depèn de nosaltres, convé que ens assegurem del tipus de tractament i emmagatzematge que es farà de la nostra informació.
2.
Som conscients de l’ús que faran de les nostres dades?
Unes polítiques de privadesa poc segures poden no garantir la protecció de les nostres dades o ometre l’ús que se’n farà, com compartir-les amb tercers. Cal llegir la política d’ús i privacitat , per assegurar-nos de quina informació s’emmagatzemarà, on i com, així com amb qui es compartiran i amb quina finalitat.
3.
Hem de tenir especial cura amb els permisos sol·licitats per aquests dispositius i limitar-los a aquells que siguin imprescindibles per al seu funcionament.
Si només volem que la nostra polsera intel·ligent registri els nostres passos i el consum de calories, per què hauríem de donar accés als nostres contactes, micròfon o als missatges?
4.
Aquests dispositius tenen nombrosos sensors que recullen dades com la nostra ubicació GPS o estat de salut. Cal configurar-lo correctament, i verificar que la seguretat no s’hagi vist compromesa: En cas contrari, podrà ser utilitzat pels ciberdelinqüents per monitorar la nostra activitat i espiar-nos: escoltar-nos a través d’un micròfon o veure’ns a través de la càmera, localitzar-nos a través del GPS o conèixer el nostre estat de salut,…
5.
En determinades aplicacions d’aquests dispositius, es pot accedir per defecte a les dades d’altres usuàries i conèixer la seva activitat, per exemple, si dues persones de la mateixa família utilitzen el mateix dispositiu. Això exposa les nostres dades sensibles a una altra persona, els ciberdelinqüents no tindrien gaires dificultats per preparar un atac dirigit, demanant aquesta informació i preparant un atac per enginyeria social adaptat a nosaltres amb què aconseguir enganyar-nos, i fer-se amb més informació.
6.
Aquests dispositius requereixen una connexió sense fils per sincronitzar les dades recollides amb el nostre compte. Generalment se serveixen de la connexió Bluetooth dels nostres telèfons intel·ligents per sincronitzar-se i bolcar totes les dades a l’app.
És en aquest moment quan més vulnerable és la nostra privadesa i els ciberdelinqüents podrien aprofitar aquesta porta d’accés per entrar al dispositiu i robar les nostres dades.
7.
Molts fabricants busquen abaratir costos i oferir usabilitat per sobre de la seguretat. Per això, no és estrany trobar-nos amb dispositius amb escasses mesures de seguretat, com contrasenyes febles per defecte amb pocs caràcters, pobres opcions per configurar la privadesa de les nostres dades o nul·la informació sobre el tractament que es farà de les nostres dades.
De vegades, fins i tot algunes funcionalitats com la geolocalització poden estar sempre connectades.
En conclusió, abans d’adquirir qualsevol dispositiu portable, assegureu-vos d’analitzar-lo detingudament i contrastar els avantatges que ens aporten i els riscos als quals ens exposem en utilitzar-los. Informa’t per poder gaudir de tots els avantatges que aquesta tecnologia ens ofereix.
8 de febrer, Dia de la Internet Segura
Esdeveniment que se celebra amb el objectiu d’Internet sigui un lloc d’oportunitats per a nens, nenes i joves, on puguin crear, participar i compartir de manera positiva i lliure.
L’hivern és (ben) viu!
Enguany que la Candelera es riurà de nosaltres, podem aconseguir el miracle de fer ploure al gust de tothom!
Si ets dels que els agrada els sons de la pluja, amb Raining.FM [raining.fm, PEGI 3 | Gratuïta | Web, Android i IOS] podràs crear un ambient de pluja o tempestuós.
Molt útil per centrar-se, relaxar-se i descansar.