Versió 100 de Chrome y Firefox
Els navegadors Chrome i Firefox s’acosten al llançament de les seves respectives actualitzacions número 100, cosa que pot causar problemes de funcionament en algunes pàgines web que depenguin d’identificar aquestes versions, com ha advertit Mozilla.
S’espera que arribin a la versió 100
- Google Chrome, el 29 de març
- Mozilla Firefox, el 3 de maig
Aquest problema, que ja va passar amb el pas d’un a dos dígits als navegadors fa més de 12 anys, és perquè algunes pàgines depenen de la identificació de la versió del navegador que utilitza l’usuari per dur a terme les seves lògiques empresarials.
Les fallades es deuen a l’ús de la cadena de codi User-Agent, que els navegadors envien a les capçaleres de HTTP als servidors, i del qual les pàgines depenen en molts casos per poder identificar la versió de l’aplicació de cada usuari.
Com a eines de mitigació, el Firefox disposa d’un mecanisme d’intervencions de lloc, amb el qual es poden solucionar els problemes de compatibilitat i, si els problemes persisteixen, enviar la versió 99 fins que se solucionin.
En el cas de Chrome, l’estratègia de mitigació és congelar el navegador a la versió 99 informant de l’actualització, a través d’una part de menor importància.
L’Efecte 2000 va ser un perill real i va estar a punt de posar fi a la nostra civilització.
Malgrat les que abonen la teoria conspirativa de les que qui diuen que l’Efecte 2000 va ser una invenció dels consultors informàtics per a fer-se rics.
Aquest bug del mil·lenni es basava en la programació de les dates en els sistemes informàtics. S’utilitzaven dos dígits en indicar el dia, el mes i l’any, i en aquest darrer apartat els sistemes sempre assumien que l’any pertanyia al segle XX.
Si s’hi incloïa “98”, el sistema sabia que s’estava fent referència al 1998. El problema venia amb l’any 2000 perquè, per als ordinadors, el “00” es referiria al 1900. És a dir, que tots els sistemes informàtics viatjarien cent anys al passat.
Aquest error podia causar que els ascensors s’aturessin, que els caixers automàtics es tornessin bojos, que els avions haguessin de romandre a terra… A finals dels noranta, el sistema econòmic, les comunicacions, la xarxa elèctrica… Tot estava informatitzat i controlat per ordinadors, i si aquests no eren capaços de reconèixer a les seves programacions l’any 2000, els resultats podien ser catastròfics.
A més, l’euro, havia entrat en vigor l’1 de gener de 1999 i mercat i ciutadans encara s’estaven adaptant a la transició, cosa que afegia un altre problema més als que pogués causar l’error del mil·lenni.
Tota la feina que es va fer per prevenir l’Efecte 2000, va comportar que, al final, la crisi es pogués evitar i l’1 de gener va ser com qualsevol altre dia de Cap d’Any.
Encara que hi va haver algunes errades atribuïdes a l’error del mil·lenni (les apagades en quinze reactors nuclears van ser els més greus), aquests es van solucionar amb rapidesa.
L’apocalipsi s’havia evitat. I aquí va començar l’assumpció que mai no hi havia hagut aquest risc.
Però si s’eludeix una crisi, vol dir que aquesta no tenia probabilitats de passar?
(vía Xataka)
Android 11+, 12 i 13
Moltes marques i telèfons mòbils han anat incorporant la versió Android 12, amb novetats prou interessants per a l’usuari.
- La funció de Captura de pantalla, ara permet capturar el contingut sencer que estàs visualitzant i no només de la part que es veu a la pantalla, com fins ara.
- Millores pel que fa a la personalització: ara ja es podrà modificar nativament les icones, les fonts i els menús del teu telèfon. Ho trobaràs a Configuració | Fons de pantalla | Estil.
- Millora de l’optimització de rendiment del telèfon mòbil per al modi joc, bloquejant les notificacions mentre s’utilitza.
- S’incorpora una eina de cerca per a tot el contingut que hi ha dins del dispositiu: contactes, aplicacions, missatges,…
- S’incorpora un ajustament ràpid que permet desactivar tant el micròfon com la càmera.
Lliscant el dit des de la part de dalt de la pantalla cap avall. Si en arribar a ‘Ajustos’ aquesta opció no apareix, hem de prémer el botó + que surt al final i apareixeran els que estiguin desactivats. - També s’afegeixen nous ginys que permeten més possibilitats de personalització. En mantenir polsada la pantalla hi ha la possibilitat d’entrar a Widget on, ara, especifica mitjançant desplegables.
- També s’afegeix una funció per millorar la privadesa que mostra els permisos concedits en les últimes 24 hores en totes les aplicacions.
- Ofereix progrés d’instal·lació d’apps a la pàgina d’inici a partir d’Android 11+ (a l’estil de IOS)
Fa uns dies, Google va anunciar el llançament de la versió beta d’Android 13 amb funcions força interessants per als usuaris, per a desenvolupadors, dels quals es coneixerà els detalls el mes d’abril.
Les actualitzacions d’Android
Als mòbils Android arriben dos tipus d’actualitzacions:
- les noves versions d’Android o de la capa de personalització
- les actualitzacions de seguretat.
Les actualitzacions de seguretat d’Android no són més que una col·lecció de pegats que corregeixen errors, problemes i forats de seguretat al sistema. Concretament, aquells errors que s’apliquen a components del sistema i no a aplicacions concretes, els errors dels quals podrien resoldre’s actualitzant l’aplicació a Google Play.
Per facilitar-ne la difusió, Google les recopila en paquets mensuals, que publica en un butlletí mensual que detalla totes les vulnerabilitats recollides.
https://source.android.com/security/bulletin
Cal afegir-hi les dels fabricants, que tenen els seus propis butlletins de seguretat detallant les correccions que han inclòs a la seva última actualització de seguretat.
Quan el teu mòbil té una actualització de seguretat disponible, rebràs una notificació al mòbil. La pots ignorar, encara que tornarà a aparèixer periòdicament fins que la instal·lis.
Instal·lar les actualitzacions de seguretat és molt senzill, ja que només has de prémer un botó i esperar que es completi el procés, encara que et deixarà sense poder fer servir el mòbil fins que s’acabi. Les hauries d’instal·lar tan aviat com t’arriben. Com més aviat la instal·lis, abans deixarà el teu mòbil de ser vulnerable a forats de seguretat.
Com ho pots comprovar?
SnoopSnitch és una aplicació gratuïta que analitza el firmware del teu Android per veure quins pedaços de seguretat són presents i quins no. És funcional a qualsevol telèfon.
Si vas a la Configuració d’Android, a l’apartat Quant al telèfon pots consultar l’estat de les Actualitzacions de Seguretat d’Android.
Malgrat això, segons un informe, aquesta dada no sempre podria ser correcta.
TrueCaller
https://www.truecaller.com
Per a IOS i Android
Freemium, amb publicitat
T’ha passat mai que tens una trucada entrant, amb un número desconegut? Has dubtat si contestar-la o no?
TrueCaller disposa d’una extensa base de dades composta per més 300 milions de números de telèfon.
Això li dona moltes oportunitats de descobrir la identitat del número desconegut que t’està trucant.
També permet conèixer si el número és spam telefònic. Possibilitant-vos bloquejar les trucades d’aquest tipus, així com números que hagin estat catalogats com a maliciosos.
Tingues present que l’aplicació requereix validar el teu número de telèfon i et demanarà força permisos. Requereix accés a la teva llista de contactes, permís per fer i administrar trucades de telèfon i permís per enviar i veure missatges SMS. Accepteu-los tots per poder-la utilitzar sense limitacions.
Aquesta setmana, al gòTIC
