#gòTICràdio, 30 de març de 2022

Escolta-ho a Ràdio Tàrrega

Quan saps que tenim cert fitxer desat al nostre dispositiu, però no ets capaç de trobar-lo o quan et toca fer còpies de seguretat és quan ens recordem de com seria de fàcil si tots els nostres arxius es trobessin ben organitzats.

Perquè el caos, normalment, no és el millor. A continuació reunim una sèrie de consells per saber com organitzar els nostres fitxers.

Organitzar

1. La carpeta Baixades

Aquesta carpeta hi aboquem indiscriminadament tot el que anem descarregant des de la xarxa. Però hauria de tenir una funció més limitada de la que habitualment li donem.

Hauria de ser simplement un lloc on rebre els fitxers, utilitzar-los per allò que els necessitem i processar-los.

Si l’arxiu és d’un sol ús, l’esborrem després d’utilitzar-lo.
Si necessites guardar-lo, passa’l a la carpeta adequada.

2. Buida el teu escriptori

Et recomano adoptar el mètode Desktop Zero (“Escriptori zero”), que consisteix a crear únicament accessos directes al teu escriptori per als fitxers més importants. Per fer-ho, crea una carpeta anomenada “Fitxers d’escriptori” on guardaràs tots els arxius, i mantingues un accés directe només per a la Paperera de reciclatge.

A continuació, col·loca els documents on estiguis treballant aquell dia a l’escriptori de l’ordinador. Quan hagis acabat amb ells, arxiva’ls a la carpeta oportuna. D’aquesta manera, adquiriràs ràpidament l’hàbit de desar qualsevol document a mesura que el facis servir, en lloc de saturar el fons de pantalla amb mil documents que mai no consultes.

3. Crea carpetes i organitza’t

Crea una sèrie de carpetes on desar tots els teus arxius. Quines i quantes? Dependrà del que sols fer amb l’ordinador i del tipus de fitxers amb què tractes habitualment.

Para’t a pensar en el teu dia a dia:

 • quins tipus d’arxius són els que més fas servir?
 • En quines categories podries classificar-los?
 • Amb quina freqüència els utilitzes?

Crea carpetes principals identificades. Per exemple Fotos, Cartes, Projectes…

Mantén a la vista les carpetes imprescindibles i classificar-les per grups grans, no tipologies gaire concretes. Si no, acabaràs amb una quantitat de carpetes potser inabastable. Crea subcarpetes dins de les principals, però tampoc et passis.

Tot allò que utilitzes poc o que et resulta inclassificable, agrupa-ho en una carpeta secundària. Pots dir-ne Golfes o Magatzem.

4. El nom fa la cosa

És útil pensar, abans de reanomenar un arxiu, en les paraules que farem servir quan vulguem buscar-lo en el futur; aquests termes seran els adequats.

Aquests noms poden seguir una nomenclatura comuna que desitgem donar-li, seguint sempre un mateix esquema que pot incloure el tipus de fitxers, el que conté…

El més important és que siguin paraules que després et facilitin la cerca. Per això no hauran de ser rebuscades i hauran de formar part del teu vocabulari.

5. Revisa-ho periòdicament

És important que ens fixem un dia a la setmana per comprovar tot que està correcte, reordenar-ho si cal o desfer-nos d’allò que ja no ens fa falta. Com si féssim dissabte.

6. Aprofita els avantatges de treballar en línia

Si emmagatzemes els teus documents al núvol de Google o de Microsoft, podràs consultar els teus arxius a qualsevol lloc o moment. Això et permetrà fins i tot desar automàticament la teva feina en un document i compartir-ho amb altres persones.

Trobar

És normal, que en moltes ocasions no ens recordem d’on hem desat algun arxiu dins del nostre dispositiu, i triguem molt de temps per al final trobar-lo.

Windows

Aquest sistema incorpora una funció de cerca que permet cercar documents.

És per això, que en cas de necessitar buscar algun document, arxiu o aplicació tenim diferents mecanismes per trobat el fitxer perdut dins del teu ordinador.

A través del Menú d’Inici

Aquest mètode és una manera ràpida per poder trobar no només els nostres arxius, sinó també les aplicacions que tenim instal·lades al nostre ordinador, així com la resta de funcions del sistema.

 1. Obre el Menú d’inici de Windows. És la icona amb el símbol de Windows, que hi ha a la part esquerra de la barra de tasques.
 2. A la part inferior del menú que es desplega, hi ha la icona d’una lupa i al costat una barra de cerca, on pots començar a escriure el nom de l’arxiu o aplicació en concret que vols obrir.
 3. A sota la barra de cerca, apareixen diverses pestanyes per filtrar pel tipus de contingut.

A través de l’Explorador d’arxius

Pots obrir l’explorador de fitxers des del Menú d’inici o fent clic damunt de la icona de la carpeta que hi ha a la barra de tasques. Un mètode alternatiu és amb la drecera de teclat: Amb Windows 10, prement simultàniament Windows + E. Amb Windows 11, amb Windows + Y.

En entrar-hi, a la cantonada superior dreta de la finestra disposes d’una barra de cerca. També trobaràs un seguit de filtres per data, tipologia,…

Amb Android

Per a Android

Normalment, els fitxers es troben a l’aplicació Fitxers de Google. Si no trobes aquesta aplicació, pots instal·lar-la des de la botiga d’aplicacions o comprovar si el fabricant del dispositiu en té una altra específica.

 1. Obre l’aplicació Fitxers  del telèfon.
 2. Al menú inferior, toca l’opció Browse (Explorador)
 3. Des d’aquí pots accedir a les ubicacions principals de l’espai d’emmagatzematge de la usuària.
 4. A la part superior dreta, toca la icona de la Lupa per buscar arxius dins del mòbil. També pots utilitzar les etiquetes inferiors al quadre de cerca, per filtrar segons el tipus de contingut.
 5. Toca Més Més A continuació, Ordena per per ordenar els elements per nom, data, tipus o mida. Si no veus l’opció “Ordena per”, toca Modificat o Ordena Ordena.

Recolzar

2 thoughts on “#gòTICràdio, 30 de març de 2022

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s