#gòTICràdio, 4 de maig de 2022

Firefox 100

Assolir la fita 100 no és cosa fàcil. Ahir, 3 de maig, es va llançar la versió 100 del navegador.

Fa uns dies (29 de març) us parlava de la versió 100 de Google Chrome.

L’any 2004, la Fundació Mozilla va anunciar el llançament de Firefox 1.0 amb un anunci finançat pel New York Times, que enumerava els noms dels centenars de persones que havien contribuït a la creació d’aquell primer llançament: centenars de persones.

El navegador va néixer amb l’objectiu d’oferir una experiència web robusta, fàcil d’utilitzar i fiable. Hem rebut elogis per les nostres funcions que han ajudat els usuaris a evitar finestres emergents, han augmentat la protecció contra el frau en línia, han fet que la navegació per pestanyes sigui més eficient i ha donat a la gent la possibilitat de personalitzar el seu navegador amb complements.

Posant en primer lloc als usuaris, personalitzant la seva experiència web i fent-la més eficaç. També millorant la seua protecció i privacitat.

Des d’aleshores, la comunitat d’usuaris s’ha anat ampliant i col·laborant en la construcció del navegador.

  • la presentació d’errors, l’enviament d’idees mitjançant Mozilla Connect
  • la descàrrega i prova de les versions de Firefox Nightly i Firefox Beta

#NotadeVeu 100!

https://notadeveu.cat

Petons en RV?

Les investigadores del Grup d’Interfícies del Futur de la Universitat Carnegie Mellon (Estats Units) ha descobert com induir sensacions a la boca de les usuàries, com ara simular un petó o el fregament de la pluja sobre els llavis, en entorns de realitat virtual.

Fins ara, els sistemes de realitat virtual ofereixen un estímul hàptic limitat a l’usuari que es concreta en la vibració integrada als comandaments del dispositiu.

Portar els estímuls a altres parts del cos, per garantir una experiència pràctica i agradable, ara mateix és un desafiament.

La boca és, només darrere de la punta dels dits, la part del cos amb més sensibilitat tàctil. Per això, les investigadores han dissenyat una peça de maquinari que incorpora transductors ultrasònics i és capaç de renderitzar els efectes hàptics a la boca de la usuària gràcies al seu programari.

Aquest component s’integra dins del casc de realitat virtual, per la qual cosa l’usuari no necessita cap altre dispositiu addicional.

Això crea sensacions hàptiques tant als llavis com a les dents i a la llengua. Ho aconsegueixen enfocant l’energia acústica que transporta l’aire cap als llavis i dins de la boca, recreant sensacions com ara vibracions contínues i copets. Aquest estímul hàrpic combinat i coordinat amb un de gràfic, crea un efecte convincent i realcen tant la immersió com el realisme.

Ara per ara, han desenvolupat una sèrie de demos sensorials, que es basen a experimentar sobre la boca la caiguda de gotes de pluja, esquitxades de fang, passar a través de teranyines i insectes que s’arrosseguen.

Més informació

EU Voice i EU Video

El Supervisor Europeu de Protecció de Dades (SEPD), recentment va llançar dues noves plataformes de xarxes socials: EU Voice i EU Video.

Es presenten com a alternatives als populars serveis digitals nord-americans, Twitter i YouTube. Basades en programari de codi obert i es troben alineades amb l’estratègia de la Unió Europea en matèria de dades i sobirania digital, que entre els seus objectius busca incentivar la independència d’Europa al mitjà digital.

El 28 d’abril, la UE va iniciar el pla pilot públic, limitant la participació únicament a institucions, òrgans i organismes de la Unió Europea, facilitant la interacció amb el públic.

  • EU Voice permet publicar textos curts, imatges i vídeos.
  • EU Voice facilita la càrrega, difusió i interacció en els vídeos i podcasts

Aquestes plataformes no comencen des de zero. Totes dues es basen en altres xarxes socials, que tenen com a element comú el seu caràcter de descentralitzades, gratuïtes i de codi obert. I S’orienta especialment a la privadesa, en concordança amb la legislació europea.

  • EU Voice es basa en Mastodon.
  • EU Video, amb PeerTube.

Les dues noves plataformes presentades no transfereixen dades personals a servidors ubicats a països fora de la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu. A més, totes dues prescindeixen d’anuncis i no compten amb perfils de persones que puguin fer servir les plataformes.

Encara que, per les condicions de la seva actual fase de proves no ens permet registrar-nos-hi, ja hi podeu treure el nas. L’experiència que es desprengui d’aquesta primera etapa oberta al públic determinarà el curs que segueixi el futur de les dues iniciatives.

https://social.network.europa.eu/public

https://tube.network.europa.eu/

Fracàs Radar COVID

L’aplicació ‘Radar COVID’ va ser creada per avisar de manera anònima les autoritats dels possibles contactes que han pogut tenir els usuaris en els darrers catorze dies gràcies a la tecnologia Bluetooth de baix consum.

Des que es va llançar l’app, aquesta plataforma va patir una vulnerabilitat de seguretat informàtica i va alliberar el codi font per ser compatible amb altres aplicacions d’Europa.

El Govern d’Espanya va invertir 4,2 milions d’euros en el desenvolupament, el manteniment i la promoció. També van gastar 1,5 milions d’euros més, per fomentar-ne l’ús.

Les estadístiques oficials afirmen que vuit milions de persones han baixat l’app i més de 120.000 usuaris han ingressat el codi que indica el positiu per COVID-19.

Mentrestant, el Ministeri de Sanitat confirma a la pàgina que 11.833.457 persones han estat casos notificats al nostre país, significant que l’aplicació ha registrat un 1% dels contagis des que va començar la pandèmia.

Fonts de la Secretaria d’Estat de Digitalització i intel·ligència artificial afirmen a Vozpopuli que Radar COVID quedarà desactualitzada perquè el contracte que va adjudicar el Govern a Indria té un suport de 24 mesos, tenint en compte que està a punt de vèncer.

Arriba la #gòTICestiu22

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s