#gòTICràdio, 22 de desembre de 2021

Aprofitant l’últim #gòTICràdio del 2021 us proposo repassar alguns moments clau en l’àmbit de les tecnologies que han marcat aquest any.

Gener del 2021
La tecnologia 5G arriba a la Plana de Lleida.

Amb el desplegament d’aquesta tecnologia a l’Àrea 5G Ponent, les lleidatanes hem pogut començar a gaudir d’una nova era de tecnologia, que permet una connectivitat ultraràpida, baixa latència i la capacitat per a connectar a milions de dispositius.

Sens dubte un recurs imprescindible per dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres i superar l’escletxa de la ruralitat.

Infografía: El despliegue de la 5G en el mundo | Statista Más infografías en Statista

2 de febrer
Wikipedia publica un Codi de conducta universal.

En el marc del seu vintè aniversari, l’enciclopèdia col·laborativa en línia, ha presentat aquest document amb l’objectiu de frenar l’abús, la desinformació i la manipulació.

La Fundació Wikimedia, ha culminat el procés de desenvolupament global i inclusiu d’unes normes comunitàries per protegir l’enciclopèdia de les qui malmeten o distorsionen el contingut. En la creació hi han participat més de 1.500 voluntaris de 19 projectes diferents de Wikipedia.

Sens dubte, una referència de participació i governança digital.

10 de març
El Govern de l’Estat anuncia el llançament del passaport COVID

En un primer moment, l’ús del certificat digital havia d’estar disponible abans del 19 de maig.
El seu ús i implementació ha estat controvertit i ha plantejat diverses preocupacions científiques, mèdiques, ètiques, legals, de discriminació, privadesa, drets civils i drets humans.

A Catalunya, es realitza la primera prova pilot la nit del 8 d’octubre. Des del 21 de desembre, s’ha convertit en una eina imprescindible per poder entrar en establiments d’oci nocturn, bars, restaurants, equipaments esportius i residències de persones grans. També en celebracions de casaments, banquets i balls en espais tancats. Cal presentar-lo junta amb el DNI.

La Comissió Europea ha aprovat que, a partir de l’1 de febrer de 2022, el passaport Covid europeu per viatjar caducarà al cap de nou mesos després de rebre la pauta completa de la vacuna i posteriorment caldrà rebre la dosi de reforç perquè ho continuï sent.

Les persones amb la pauta de vacunació contra la COVID completa, amb una prova diagnòstica recent o que hagin passat la malaltia darrerament podran obtenir el certificat.

11 d’abril
Ada Colau decideix deixar Twitter amb caràcter indefinit.

Dos mesos abans, Elon Musk, fundador de Tesla i Space X també pren la mateixa decisió.

La política barcelonina va abandonar-la després de denunciar a la xarxa de deformar la realitat, sobrerepresentar les polèmiques i els discursos d’odi. Ara com ara, el perfil continua actiu, però no publicat res més. Si la busqueu, us la podeu trobar a Facebook, Instagram i Telegram.

Hem fet l’experiment de demanar als nostres sèniors que ens gravin una nota de veu. Una experiència que anirem repetint.

Gràcies a la Maria Jesús, la Paquita, l’Anna Maria i en Miquel per la seua generositat en compartir la seua carta.

  • Miquel, prescripció tecnològica.
  • Paquita, apadrinament digital.
  • Anna Maria, presencialitat, per sobreviure als ‘ensurts’ de la digitalització.
  • Maria Jesús, accessibilitat i usabilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s